Als je kiest voor een verlaagd plafond in de badkamer dan kan dit verschillende voordelen hebben. Ten eerste zal de badkamer er wat knusser uitzien en de ruwe balken wegwerken. Ook is het gemakkelijk om nu inbouwspots te plaatsen in het plafond en om het elektriciteit en de kabels netjes weg te werken. Ook helpt het je om ervoor te zorgen dat de badkamer een stuk warmer blijft en je dus minder stookkosten hoeft te maken. Je verdient je investering in een verlaagd plafond dus ook nog eens terug!

Waar moet je op letten als je voor een verlaagd plafond kiest?

Als je het plafond van je badkamer wilt verlagen dan kun je dit doen met beugels en plafonddelen. Ook kun je voor een zelfgemaakte houtconstructie kiezen. Het is belangrijk om te kijken welke manier van verlagen het beste in jouw badkamer mogelijk is.

  • 1) De eerste optie: het plafond van de badkamer verlagen met het lattenwerk direct op de balken of het gestuukte plafond.
    Hier begin je door het lattenwerk wat als draagconstructie gaat dienen direct op het plafond te plaatsen of op de dakspanten. Het is belangrijk om hier de juiste pluggen voor te gebruiken. Het is belangrijk om erop te letten dat de dakspanten in hoogte verschillen kunnen. De lattenbanen dienen 40 tot 50 centimeter uit elkaar geplaatst te worden. Hierna kun je de plafonddelen op de latten schroeven.
    Het is slim om gebruik te mkaen van een afkortzaag. Je kunt dan snel en ook erg gemakkelijk de balken op de juiste lengte afzagen.
  • 2) De tweede optie: het badkamer plafond verlagen door het lattenwerk verlaagd op het gestuukte plafond te plaatsen
    De lattenbannen worden net als bij de eerste optie op een afstand van 40 tot 50 centimeter tegen het plafond aan geplaatst. Hierbij gebruik je pluggen in het plafond om dan de latten erop te plaatsen. Het is belangrijk dat de latten allemaal op dezelfde hoogte komen.

De volgende stap! De staanders bevestigen

Als het lattenwerk vast zit is het tijd om de juiste hoogte van het plafond te gaan bepalen. Het slim om vanuit alle vier de hoeken van de kamer vanuit de vloer omhoog de hoogte te meeten en te markeren. Gebruik hier vier staanders voor welke je in hoeken plaatst en later weer weghaalt. Vervolgens plaats je de isolatieplaten op het plafond. Vaak zijn ze 60 centimeter breed. Plaats ook de staanders vanaf het plafond om de 60 centimeter, zodat het goed aansluit allemaal. Je hoeft dan immers niets meer op maat te maken.

De muurlatten bevestigen?

Het is goed om een waterpas en een koord te gebruiken om alles netjes recht af te tekenen en ook om het te kunnen controleren. Als je een laser hebt is het nog gemakkelijker om dit te doen. Een waterpaslaan gebruik je aan de onderkant van het lattenwerk. Plaats op de muur de muurlatten met pluggen en schroeven. Gebruik geen spijkers. Plaats ze gelijk met de staanders.

De isolatie aanbrengen

Nu is het tijd om de isolatie aan te brengen . Vaak kent de isolatie een breedte van 60 centimeter. Als je dit ook hebt gebruikt als breedte dan kun je gemakkelijk de isolatie tussen de latten aanbrengen. Zorg voor een gesloten isolatie laag en breng ook tussen de vertikale latten een isoaltie aan. Het is slim om handschoenen, een veiligheidsbril, stofmasker en beschermende kleding te gebruiken.

De eerste panelen plaatsen

Het is nu tijd om de eerste panelen te gaan plaatsen. Begin bij de linkerzijde van de muur. Gebruik gipsplaatschoreoven met een lengte van 2,5 centimeter en plaats ze op een afstand van 20 centimter van elkaar. Houdt rekening met het uitzetten van het materiaal en houdt een ruimte van 8 millimeter open aan de muurkant. Late zal je deze uitzetruimte afdekken met een afwerklat. Je ziet er dus niets van.

Een paneel afkorten

op het einde van een rij heb je vaak een lengte over na het op maat maken van het paneel. Gebruik dit stuk bij de volgende rij. Op die manier verspringt het geheel mooi en zal het er mooi uit komen te zien. Je kunt een paneel afkorten door eerst de juiste lengte te bepalen en dan met een hobbymes in te snijden op de gipsplaat. Leg hierna een lat onder de de snede en breek de gipsplaat af (met de snede aan de bovenkant). Vervolgens snijd je de andere kant van het papier door en heb je twee delen.

Naden afwerken

Als je de naden gaat afwerken dan moet je er eerst voor zorgen dat ze mooi schoon en stofvrij zijn. Gebruik voegpasta en een plamuurmes om vervolgens de voegen te dichten. Laat het een hele dag drogen en breng eventueel nog een tweede laag aan. Zo niet, dan kun je het mooi vlak schuren. Het is ook mogelijk om flexibel gaas te gebruiken trouwens. Je hebt dan minder kans op scheuren en naden.

Het randprofiel in je badkamer

Om alles netjes af te werken kun je een randprofiel plaatsen. Deze kun je montagekit vastmaken. Je kunt simpele afwerklatten gebruiken welke je met montagekit vastmaatk. ook kun je sierranden gebruiken als je dat mooier vindt. Zaag in de hoeken de afwerklatten of sierranden in verstek. Je krijgt zo een mooie afwerking.

Spotjes in het plafond?

Je kunt ook kiezen voor spotjes in het plafond. Trek dan vooraf de kabels naar de juiste plekken en plaats de buizen in de draagcontstructie. Je kunt later de gaten voor de spotjes met een gatenboor maken in het plafond. Hierna trek je d kabels naar de spotjes en sluit je alles volgens de instructies aan.