Het is soms nodig om binnen in je huis of buiten metaal te schilderen. Het schilderen van metaal is iets anders dan het schilderen van de muren of van hout. Het is belangrijk om het onbehandelde metaal eerst te bewerken en om het roest weg te halen. Het is belangrijk dat je met een staalborstel het roest goed weghaalt en ook afschuurt. Hierna kun je het schoonmaken en goed stofvrij maken. Gebruik vervolgens menie op de blanke delen. Hierna kun je direct metaalverf gebruiken. Het is niet nodig om een grondverf te gebruiken. De verf is goed bestand tegen krassen en stotend. Ook is de verf roestwerend. Aluminium, zink of koper vragen om een speciale metaalprimer om te zorgen voor een betere hechting.

Waar moet je op letten bij het metaal verven?

Het is belangrijk om top kwaliteit rollers en kwasten te gebruiken als je metaal gaat verven. Het zal eraan bijdragen dat het eindresultaat vele malen beter is.

Binnen metaal verven

In je huis zijn er natuurlijk ook elementen van metaal. Denk hierbij aan een trap of aan de verwarmingsradiator. Een radiator kun je gemakkelijk voorzien van een andere kleur. Soms heb je een kras op de radiator of is hij gewoon toe aan een behandeling. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je de radiator een andere kleur wilt geven. Het is dan belangrijk om de radiator mooie schoon te maken en te ontvetten. Zorg ervoor dat de radiator koud is en niet aanstaat. Koop vervolgens de juiste radiatorlak. Radiatorlak is er speciaal voor de radiatoren in je huis en de verwarmingsbuizen. De lak kan goed tegen wat warmte en voorkomt het vroegtijdig afbladderen van de verf. Ook zal de verf niet zo snel verkleuren.

Buiten metaal verven

Buiten is er vaak volop metaal te vinden. Denk hierbij aan een tuinhekje, een prieeltlje, een garagedeur of een balkonhek. Deze metalen elementen worden blootgesteld aan al het weer en wind. Het is dus belangrijk om ze goed te beschermen. Anders beginnen ze te oxideren en ook te roesten. Het is belangrijk om ze regelmatig te controleren en om het regelmatig te onderhouden met een likje metaalverf.

Het roest verwijderen

Oxidatie en roest tref je vaak aan bij de lassen en kun je eenvoudig weghalen met een staalborstel.Je kunt dit met de hand doen of met de hulp van een boormachine. Je kunt op de boormachine een borstel monteren. Een andere manier is om een multi stripper te gebruiken met een reinigingsschijf. Het is belangrijk om handschoenen, een veiligheidsbril en andere bescherming te dragen. Denk hierbij aan een stofmasker. Haal alle roestdelen weg. Als je dit niet doet dan komt de roest vanzelf weer terug. Roest heeft hier ook weinig tijd voor nodig. Het roesten begint vaak aan de randen van de opgelaste delen. Besteed hier daarom de meeste aandacht aan. Het is vaak een tijdrovende klus, maar wel van groot belang.

Roestwering en metaal verven

Om roestvorming te voorkomen is het belangrijk om eerst een primer (roestwerend) of menie aan te brengen. Dit kun je het beste doen me een rond kwastje. Het is goed om het zorgvuldig te doen en in dunne en meerdere lagen aan te brengen. Hiermee voorkom je dat de primer uitloopt. De laatste laklaag blijft hierdoor ook veel beter zitten.

Buiten metaal verven (de laklaag)

Als de primer goed droog is kun je de laatste laklaag aanbrengen. Je kunt kiezen voor een metaalverf welke een goede bescherming tegen roest zorgt bij een lichte belasting. Zorg ervoor dat je niet in de felle zon gaat schilderen. De verf zal dan snel opdrogen en je krijgt barsten in de verflaag. Dip de ronde kwast een centimeter in de verf en begin in de hoeken en de kanten. Breng de verflaag dunnetjes aan en schilder het liefste een of twee laklagen. De metaalverven zijn vaak na 16 uur tot 17 uur overschilderbaar. Controleer regelmatig op roest en verwijder dit direct. Schuur het op met een staalborstel en schilder het direct bij. Zorg dus altijd dat je de juiste materialen in huis hebt. Op die manier voorkom je grotere schades en kosten.