Voordat je kunt behangen zal je natuurlijk het oude behang moeten verwijderen of de muur geschikt maken voor behang. Vaak gebeurt dit als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning of wanneer je jouw oude behang niet meer leuk vindt. Je kunt natuurlijk door een behanger laten doen, maar je kunt natuurlijk ook zelf de handjes uit de mouwen schudden!

Voordat je het behang gaat verwijderen

Weet dat behang verwijderen veel water, rommel en plakresten zal opleveren. Het is daarom slim om een afdekzeiltje in de kamer te gebruiken. Als je in de woonkamer gaat behangen dan kun je alle meubels en spullen in het midden van de kamer zetten. Trek ook oude kleren aan en gebruik een sterke trap. Plak de contactdozen goed af en ook de lichtschakelaars. Als je het helemaal veilig wilt doen dan is het slim om de hele groep uit te zetten. Dit is het veiligste! Als je de groep weer aansluit dan is het slim om alle contactdozen en schakelaars te controleren of ze nat zijn geworden. Hierna kun je de spanning er weer op zetten. Mocht er iets niet goed zijn dan zal de aardlekschakelaar direct zijn werk doen.

Gebruik een goed afweekmiddel

Als je een kleine muur moet verlossen van het oude behang dan kun je een goed afweekmiddel gebruiken. Je kunt dit verdunnen met water volgens de instructies. Hierna kun je het aanbrengen op de muur met een blokkwast en het laten intrekken op de muur. Je kunt hierna het behang van de muren afsteken met een plamuurmest. Doe dit van links naar rechts. Als al het behang verwijdert is dan kun je de muren mooi schoon maken. Eventuele gaten en scheuren kun je vervolgens gaan opvullen. Gebruik hiervoor een muurvuller.

Het behang wat van licht papier is gemaakt

Als het behang erg dun is dan is het goed om in het behang gaatjes te maken met een mesje of met een spijker. Vervolgens bestrijk je de muur met afweekmiddel. Het is slim om hier warm water bij te maken. Laat het een paar minuten intrekken en haal dan met een plamuurmes het behang van de muur. Met een spons kun je de muur en de laatste resten behang weghalen.

Behang van wat zwaarder papier

Ook hier is het slim om met een spijker of mesje gaatjes in het behang te maken. Hierna kun je het beste een stoommachine gebruiken. Het stoom komt goed achter het behang en zal daarna loslaten. Als het behang geschilderd is dan is het slim om dit te doen. Verf laat immers geen vocht door.

Het vinylbehang bestaat uit een tweetal lagen. Het laat ook in twee lagen los. Je kunt de bovenste laag zonder een afweekmiddel losmaken van de onderste laag. De onderste laag kun je als gewoon behang verwijderen. Een stoommachine zal hierbij helpen. Vliesbehang kun je heel gemakkelijk van de muur scheuren.